Η Μνήμη επιστρέφει γιατί είναι ζωντανή

Η μνήμη επιστρέφει. Διότι η μνήμη οφείλει να είναι παρούσα. Παρούσα στις ζωές, τις σκέψεις και το δρόμο μας. Παρούσα, όχι για να μας στρέφει προς τα πίσω, αλλά για να μας δείχνει το δρόμο και το μέλλον. Η μνήμη είναι η ρίζα απ’ όπου αντλούμε νερό για να βγάλουμε τα δικά μας κλαδιά. Εμείς, μα και όσοι ακολουθήσουν.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή αποφασίσαμε ως People of Cyprus να παρουσιάσουμε φωνές της μικρασιατικής κοινότητας της Κύπρου. Η Έκθεση που λαμβάνει χώρα από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου στον υπέροχο και σημαντικότατο χώρο του Μουσείου Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, προσδοκά να δημιουργήσει τις βάσεις για ένα ιδιαίτερο ταξίδι γνώσης και διάδρασης.

Στην παρούσα έκθεση ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με φωτογραφικά πορτραίτα Μικρασιατών δεύτερης, ως επί το πλείστον, γενιάς, μαζί με οικογενειακά κειμήλια ιδιαίτερου συμβολισμού, προερχόμενα από την πατρώα γη της Μικράς Ασίας. Ταυτόχρονα, έχει την ευκαιρία να ακούσει την προφορική τους μαρτυρία με τη χρήση ακουστικών που θα υπάρχουν στον χώρο ή μέσω QR code, παίρνοντας έτσι την κάθε ιστορία στο σπίτι του, αρκεί να σαρώσει με την κάμερα του κινητού τον σχετικό κώδικα της κάθε φωτογραφίας.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης συναντηθήκαμε και συνομιλήσαμε με γνήσιους Μικρασιάτες στην ψυχή, με ανθρώπους που μεγάλωσαν ακούγοντας τις ιστορίες των προγόνων τους οι οποίοι είχαν την θλιβερή μοίρα να βιώσουν την καταστροφή και τον ξεριζωμό. Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί, έγραψε ο Ποιητής Γιώργος Σεφέρης, και πονεί ακριβώς διότι είναι ζωντανή. Δεν έχει πεθάνει, δεν έχει χαθεί, δεν ξεφτίζει.

Σας καλούμε να κάνετε μαζί μας ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από τις διηγήσεις, τις εικόνες και τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων. Ένα ταξίδι στην βαθιά Ιστορία του Ελληνισμού, η οποία δυστυχώς δεν στερείται ξεριζωμών, πόνου, αλλά και ελπίδας για μια επιστροφή, μια δικαίωση και μια ανάσταση μέσα από τις ίδιες τις στάχτες της.

Ταυτότητα έκθεσης

Εγκαίνια: Κυριακή, 13 Νοεμβρίου, 20:00, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Συντελεστές: People of Cyprus | Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Επιμέλεια: Ιλιάνα Κουλαφέτη – Χρήστος Μιχάλαρος

Μουσική εγκαινίων: Βερόνικα Αλωνεύτου

Διάρκεια: 10 Νοεμβρίου-8 Δεκεμβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή | 10:00-19:00

Χώρος: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, 1011
Λευκωσία (Μουσείο Γεώργιου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη)

Χορηγός: Lemon Park

©People of Cyprus | www.peopleofcyprus.cy
Instagram: @people.of.cyprus
Facebook: People of Cyprus