Λοκμάδες στου κύριου Σωτήρη

Ένας από τους παλαιότερους πλανόδιους λοκματζήδες της Κύπρου

Κείμενο/Φωτογραφίες: Χρήστος Μιχάλαρος

Ο κύριος Σωτήρης, ετών 66, είναι στο επάγγελμα από τότε που γεννήθηκε. Στην κυριολεξία. Αρχικά, κούπες έφτιαχνε η γιαγιά του, μετά η μαμά του και μετά ο ίδιος. Το ίδιο κάνουν τώρα οι κόρες του και ίσως στο μέλλον τα εγγόνια του. Πάει για την πέμπτη γενιά. Έχει στήσει το «μαγαζί» του, με την ονομασία Καραβάς, απέναντι από την είσοδο τού κοιμητηρίου Κωνσταντίνου κι Ελένης, επί της οδού Λάρνακος στην Λευκωσία. Έχει γυρίσει όλη την Κύπρο πηγαίνοντας σε πανηγύρια, φτιάχνοντας επί τόπου και πουλώντας παραδοσιακούς κυπριακούς λοκμάδες, σιάμισιη, πόμπες, πίττες, ντόνατς, κρέπες αλλά και κούπες.

Επί κορωνοϊού, όταν και στριμώχτηκε στην συγκεκριμένη γωνιά του δρόμου, περιορίστηκε στα απαραίτητα. Τον ρώτησα αν από την δουλειά έχει βγάλει λεφτά. Δεν παραπονέθηκε, έχει βγάλει κάποια χρήματα, αλλά μην φανταστείς. Οι κόποι της δουλειάς, προσθέτει, δεν πληρώνονται με τίποτα, δεν είναι εύκολο το πανηγύρι. Από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Τον ρώτησα ποιο είναι το μυστικό για τους καλούς λοκμάδες και μου απάντησε αφοπλιστικά: να ξέρεις να τους φτιάχνεις. Συμβιβάστηκα, αναγκαστικά.

Όσες φορές τον είδα έχει δίπλα του την γλυκύτατη και λαλίστατη Λαρίσα, η οποία ωστόσο δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις. Με χαρά όμως κέρασε μια πόμπα και μερικές κούπες και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη φορά, με υγεία.