Δυο πράσινα μάτια

[Γιαννάκης Ευαγγέλου]

«Στο Καϊμακλί περνώ πολύ ωραία, ιδίως εδώ στο Καφενείου του κυρίου Γιάννου που με όλο το κέφι μας σερβίρει, κάμνει ωραία λεμονάδα ο ίδιος, τζιαι λία αναψυκτικά, ποτά, πορτοκαλάδες και το σπεσιαλιτέ του είναι το μαχαλεπί. Κάμνει πολύ ωραίο μαχαλεπί! Το απολαμβάνουμε, έρχονται και από άλλους τόπους και παίρνουν μαχαλεπί. Να δείτε ίντα ωραίο που το κάμνει, με αγάπη. Ναι, μάλιστα, όπως το ακούσατε με αγάπη. Γιατί αν δεν έσσεις αγάπη για τον τόπο σου εν μπορείς να κάμεις τίποτε. Τούτη εν η αλήθκεια. Κι εγώ που με θωρείτε, ο Γιάννης Ευαγγέλου από την Αγλαντζιά, γεννηθείς το 1932, νιώθω το Καϊμακλί σαν τον τόπο μου.

Εγώ έρκουμουν που μιτσής δαμέ στο Καϊμακλί. Εμεγάλωσα Αγλαντζιά, αλλά η μάνα μου εν που δαμέ, τζι έτσι ερκούμασταν στη γιαγιά τζιαι στον παππού. Και έρρεσα και που τον Καφενέ καμιά φορά και εθώρουν και τον κόσμο. Ώσπου ήρτα για τη Μαρούλλα μου. Όμως τη Μαρούλλα μου εν τζι εγνώρισά την κάπου, όι. Με τη σύζυγό μου δεν γνωριστήκαμε πουθενά, ήταν προξένια. Την εγνώρισα σπίτι της, ήρτα με τη θεία μου τον θείο μου που ήταν Καϊμακλιώτες και επήαμεν σπίτι της. 

Μόλις την είδα λέω τι μάτια έιναι αυτά, τι φρύδια, μου άρεσε πάρα πολύ! Εμιλήσαμε, μου άρεσε της άρεσα, στρώσαμε το τραπέζι, εκάτσαμε ήπιαμε τα ποτά μας. Ε, ντάξει ετελειώσαμεν τα και εδώσαμε ημερομηνία αρραβώνα, εκάμναμεν και αρραβώνες τότες. Εμείς εκάμαμε το ‘57 και το ‘60 επαντρευτήκαμε εδώ στην Αγία Βαρβάρα.

Άγχος; Ναι, είχα μεγάλο άγχος ναι! Επερίμενα να δω ποια είναι δεν ήξερα, δεν την είδα, νομίζω εκείνη με ήξερε επειδή επερνούσα και με έβλεπε. Εγώ όταν την είδα…! Πράγματι είναι η γυναίκα που ήθελα. Ήταν τα πράσινά της μάθκια, τζι ελάλουν της το». 

Από το «τρανζιστοράκι» της νέας ψηφιακής εποχής, ήτοι το προσωπικό έξυπνο κινητό, ακούγεται η μελωδική φωνή της Στέλλας Γκρέκα. Ο κύριος Γιάννης Ευαγγέλου, ερωτικός μετανάστης από την Αγλαντζιά στο Καϊμακλί συνοδεύει: «Δυο πράσινα μάτια με μπλε βλεφαρίδες με μάθανε πως ν’ αγαπώ. Μάτια πράσινα γλυκά, μάτια μελαγχολικά που στο βλέμμα σας ζαλίζομαι και πονώ και βασανίζομαι».

Κατέβασε εδώ τον χάρτη και κάνε τον περίπατο μόνος/μόνη σου

Θεατρικός Περίπατος «άκου τα βήματα του Καϊμακλιού»

Συνεντεύξεις: Ιλιάνα Κουλαφέτη

Κείμενα: Ιλιάνα Κουλαφέτη – Χρήστος Μιχάλαρος

Δραματοποίηση: Πωλίνα Ματθαίου

Επί (σκηνής και) δρόμου: Πωλίνα Ματθαίου – Γιάννης Μίνως

Σχεδιασμός: Ελευθερία Ξενοφώντος

Μοντάζ: Χάρης Βαρελιάς / Volume Films

Μετάφραση βίντεο: Μαρία Χριστοδούλου

Σκηνογραφική βοήθεια: Ελένη Γεωργίου

🔆 Χορηγοί:
◾Διοργανωτής: Urban Gorillas
◾Μέγας χορηγός:
◾Υποστηρικτές:
Polydoros Driving School

Για το Urban Gorillas

Φεστιβάλ Πάμε Καϊμακλί 2023 | Ιστορίες άλλωςΦως