Ποια είναι η εμπειρία του 1974;
Πώς καταγράφονται η εισβολή και η προσφυγιά στον δημόσιο βίο, στην καθημερινότητα, στην ιστορία, στην τέχνη και στη λογοτεχνία;
Πώς συγκροτείται η συλλογική και ατομική ταυτότητα των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν, που βίωσαν την απώλεια, αλλά και που βρήκαν τη δύναμη να δημιουργήσουν ξανά;
Το People of Cyprus συμμετέχει στη μεγάλη Έκθεση της Βουλή των Αντιπροσώπων και του Ίδρυματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με τρεις ιστορίες
⏯️ Μαρούλλα Κούππα | Ο τελευταίος γάμος της Άσσιας, 1974
⏯️ Ανδρούλλα Αριστοδήμου | Η Μάνα των Αγνοουμένων
⏯️ Σόφη Οικονόμου | Αιχμάλωτη στις φυλακές του Ντενκτάς, 1989
🎧 Άκουσε τις στην Έκθεση!
▪️ Έρευνα: Ιλιάνα Κουλαφέτη
▪️ Συνεντεύξεις: Βαλεντίνη Σταύρου
▪️ Φωτογραφία: Ανδρέας Κίσσας
▪️ Απόδοση στην κοινή νεοελληνική: Στέλλα Σοφοκλέους
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από το πραξικόπημα και τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, τμήμα της οποίας συνεχίζει, μισό αιώνα μετά, να κατέχεται βίαια κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζουν από κοινού την έκθεση «Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων».
Η έκθεση, ο τίτλος της οποίας είναι εμπνευσμένος από το έργο του ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη Αιγιαλούσης επίσκεψις, καταγράφει την πρόσφατη κυπριακή ιστορία και ανακαλεί τη συλλογική και προσωπική μνήμη όσων βίωσαν τα τραγικά γεγονότα και όσων ζουν μέχρι σήμερα στον οδυνηρό απόηχό τους.
Το πλούσιο αρχειακό, μαρτυρικό και άλλο υλικό, που αναζητήθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα και παραχωρήθηκε ευγενώς από πληθώρα δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και οργανισμών, αλλά και από φυσικά πρόσωπα, κρατικά έγγραφα, αντικείμενα και κειμήλια, φωτογραφίες ανθρώπων και στιγμών, εικόνες της κυπριακής τοπογραφίας, βιβλία και έντυπα, ιστορικές, λογοτεχνικές και μουσικές αφηγήσεις, έργα τέχνης, κινηματογραφικές και θεατρικές αναπαραστάσεις, καθώς και ανθρώπινες μαρτυρικές καταθέσεις, συνθέτουν τη μεγάλη πολυθεματική έκθεση. Στόχος της: Να αποτυπώσει το τραύμα και το θαύμα της Κύπρου τον τελευταίο μισό αιώνα, την τραγωδία, αλλά και το σθένος και την αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού για ανασύνταξη και πρόοδο. Να συνομιλήσει με τους νέους που δεν έζησαν, αλλά οφείλουν να γνωρίζουν. Να γίνει τόπος συνάντησης του οδυνηρού παρελθόντος με το δύσκολο ακόμη παρόν, αλλά και τόπος διαλόγου, αναστοχασμού και αναζήτησης ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους Κυπρίους σε μια ενωμένη και ελεύθερη πατρίδα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2024, θα τελέσει η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024, στις 6.30 μ.μ., στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ (Αμμοχώστου 73, Λευκωσία). Η έκθεση θα συνοδεύεται από σχετική έκδοση, η οποία θα διατίθεται στον εκθεσιακό χώρο δωρεάν για το κοινό.
📌Διάρκεια: Παρασκευή 20/9-Παρασκευή 13/12
📌 Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη-Παρασκευή: 10.00-18.00
Σάββατο: 11.00-18.00
📌 Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ / SPEL
Στην Αθήνα τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2024, στις 12.00 το μεσημέρι, στον Εκθεσιακό Χώρο του Πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου (Λένορμαν 218, Αθήνα 10443).