Πέτρος «Κουρβελλος»

Η ιστορία ενός λογότυπου

Κείμενο/Φωτογραφίες: Ιλιάνα Κουλαφέτη / Βασίλης Βασιλείου

Πίνακας: Twenty Three Artist

Ένα χρόνο πριν, καθισμένη στο wine bar του Δημήτρη από τη Λόφου, αποφάσισα πως ήρθε η στιγμή να συγκεντρώσω όλες τις μικρές ιστορίες που είχα μαζέψει από ‘δω κι από ‘κει, σε ένα λογαριασμό. Κλέβοντας το πορτραίτο ενός παππού, που ζωγράφισε ο Βασίλης, για λογότυπο, και κοινοποιώντας ως πρώτη ιστορία την εμπειρία του Δημήτρη από τη Λόφου, χωρίς να γνωρίζω πως λογότυπο και ιστορία είχαν κοινό τόπο καταγωγής, ξεκίνησα. Κι έτσι γεννήθηκε το People of Cyprus, ένα project με μοναδικό στόχο την καταγραφή ανθρώπινων ιστοριών σαν μια νοσταλγική εθνογράφηση.

Ένα χρόνο και κάτι ψιλά μετά, 300 φωτογραφίες, γνωριμίες, ιστορίες, κυπριακούς καφέδες με το κατιτίς τους, χαρά και λύπη, καταγραφή της ιστορίας, ήρθε και με βρήκε ένα μήνυμα χαμογελαστό συνοδευμένο από το πορτραίτο ενός ωραίου παππού. Το μήνυμα έγραφε «το logo σας».

Και κάπως έτσι πήρα το μαγνητόφωνο από τη μία και τον Βασίλη από την άλλη, και τράβηξα να γνωρίσω το «λογότυπό» μου, τον κύριο Πέτρο.

Ο κύριος Πέτρος, που λέτε, είναι ο άνθρωπος που κοσμεί την όμορφη αυτή φιγούρα του λογότυπου. Πρόσφυγας από τη Λάπηθο στη Λόφου είναι ένας άνθρωπος ωραίος με λεβέντικη κορμοστασιά, στα 98 του, που ξέρει να τσιαττίζει έξυπνα και περίτεχνα και να προσφέρει άπλετα. Ξεκίνησε ως οδηγός λεωφορείου ως ένας από τους πρώτους της εταιρείας «Λάμπουσα» και συνέχισε ως οδηγός της Λόφου, προσφέροντας υπηρεσίες σε ένα χωριό που δυσκολευόταν, ανοίγοντας κυριολεκτικά δρόμους στη ζωή των κατοίκων του. Σήμερα, πιστός φίλος του τιμονιού, θα σε ρωτήσει «πάμε κανά γυρούι με το αυτοκίνητο;» και είναι αδύνατον να αρνηθείς στα ευγενικά του μάτια.

Η πανέμορφη τοιχογραφία που σήμερα κοσμεί ένα τοίχο σπιτιού στη Λόφου, φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη @twenty_three_artist το 2016 στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ξαρκής και στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ που πραγματοποιεί ο ίδιος εδώ και χρόνια, ζωγραφίζοντας κυπριακές φιγούρες.

Ο κύριος Πέτρος «Κουρβελλος», όπως έμεινε γνωστός, μάς άφησε πριν μία εβδομάδα για το μεγάλο ταξίδι, ωστόσο, μέσα από τον πίνακα του Twenty Three και το project People of Cyprus η μορφή του θα ζει για πάντα συγκεντρώνοντας στα χρόνια και στο πρόσωπό του, όλα τα χαρακτηριστικά και τη νεώτερη ιστορία της Κύπρου, τα χαρακτηριστικά ενός κόσμου που πάει να χαθεί και που οφείλουμε να γνωρίσουμε εκ των έσω και να διαφυλάξουμε.