Πούρα για μερακλήδες

Ο Αντρέας Σωτηρίου μπορεί να σε μυήσει στον κόσμο του πούρου

Κείμενο/Φωτογραφίες: Χρήστος Μιχάλαρος

Ο Αντρέας Σωτηρίου είναι 61 ετών. Άνοιξε το καπνοπωλείο “Tobacco House”, το οποίο ειδικεύεται στα πούρα, πριν από ακριβώς 20 χρόνια από αγάπη και μόνο.

Έκανε το χόμπι επάγγελμα. Κάθε μέρα, αλλά κυρίως τα πρωινά του Σαββάτου, το μαγαζί πλημμυρίζει από παλιούς και νέους φίλους που καπνίζουν το πούρο τους, συζητάνε και πίνουν κερασμένο καφέ ή χυμό.

Αν επισκεφθείς τον χώρο του θα βρεις πάνω από 200 διαφορετικά είδη πούρων, από 5 μέχρι 20 ευρώ το καθένα, ανάλογα με την ποιότητα του καπνού, την χρονολογία, την χώρα προέλευσης και -κυρίως- την ωρίμανση που γίνεται στον καπνό.

Στο μαγαζί του, ωστόσο, δεν θα βρεις κουβανέζικα πούρα.

«Όχι επειδή δεν αγαπάμε τα κουβανέζικα», εξηγεί. «Εξάλλου όλοι από κουβανέζικα πούρα ξεκινήσαμε. Απλώς τα τελευταία 10 χρόνια υπάρχει πρόβλημα ποιότητας, καθώς η μεγάλη ζήτηση δεν αφήνει τους Κουβανούς παραγωγούς να αφήσουν τον καπνό να ωριμάσει σωστά».

Θα δεις λοιπόν να μαζεύονται στο μαγαζί του κάθε λογής πελάτες, αράζουν στους καναπέδες και απολαμβάνουν το πούρο τους μαζί με συζητήσεις επί παντός επιστητού.

Τιμώντας το στερεότυπο, η συντριπτική πλειοψηφία είναι άντρες όλων των ηλικιών, των κοινωνικών ομάδων και των βαλαντίων. Προσωπικά όμως στο μαγαζί του Αντρέα έχω πετύχει πολλές φορές γυναίκες. Είτε μπαίνουν για να αγοράσουν κάποιο δώρο, είτε ακόμα κάθονται ανά δυάδες στο πάσο και συζητούν πίνοντας μάλιστα και κάποιο από τα κεράσματα που προσφέρει το μαγαζί κατ΄ εξαίρεση.

Μπορεί το πούρο να έχει συνδεθεί με την χλιδή και αποτελεί «status symbol» των απανταχού λεφτάδων, ωστόσο στην Κύπρο μπορείς να συναντήσεις λάτρεις του πούρου από ακριβά εστιατόρια και λόμπι ξενοδοχείων μέχρι περίπτερα, καφενεία αλλά και πρακτορεία στοιχημάτων.

Πάντως αν θέλετε να πειραματιστείτε ή να μυηθείτε στον κόσμο του καπνού τού πούρου, επισκεφθείτε τον Αντρέα και εμπιστευθείτε τον. Ξέρει καλά να καθοδηγεί τους πρωτάρηδες και να συμβουλεύει τους μερακλήδες.